La DOP Siurana va ser creada l’any 1977, sent la segona denominació d’origen d’oli d’oliva verge d’Espanya
La Denominació d’Origen Protegia Siurana és el resultat d’una producció mil·lenària al camp tarragoní i d’una llarga trajectòria en el desenvolupament de Reus com un dels principals centres oliers de tot Catalunya. La DOP Siurana va ser creada l’any 1977, sent la segona denominació d’origen d’oli d’oliva verge d’Espanya. El producte s’adreça principalment al mercat espanyol, que en consumeix un 60%, i la resta es destina a l’exportació, de la qual un 90% s’adreça a països de la Unió Europea.
Quant a la zona de producció, se’n poden diferenciar dues regions: una d’interior, situada a les serres del Montsant i de Llena; i una altra, a l’est de l’anterior, que coincideix amb l’àrea del Camp de Tarragona. La primera genera un oli amb més cos, mentre que la segona produeix olis més suaus. Assisteix a Fira ÀPAT Tarragona per conèixer més sobre aquest ingredient! Si ets un amant dels productes de proximitat, no dubtis a descarregar-te les entrades.
Història de l’oli de Siurana
L’oli és un producte arrelat a les terres de Tarragona des de fa molt temps. Avui dia es continua conreant. Al començament del segle XIX, el conjunt de municipis del Baix Camp disposava d’un considerable nombre d’oliveres i la vila de Reus era un destacat centre comercialitzador d’oli. Fins a la dècada del 1860, els preus de l’oli es van mantenir estables, moment en què diversos factors van provocar-ne la caiguda.
Tanmateix, el Camp de Tarragona va poder superar la crisi mitjançant els esforços dedicats a la unificació de les varietats al voltant de l’Arbequina i en les millores dels processos de producció. D’aquesta manera, Reus, al costat de Tortosa i les Borges Blanques, es va convertir en un dels tres grans centres oliers de Catalunya.
Procés d’obtenció de l’oli
Les olives són recollides des del novembre i fins a la primavera. Es fa mitjançant l’acurada tècnica del “munyiment”, ja que s’utilitzen amb les mans o estris que fan la mateixa funció. En un temps de 24 hores o com a màxim de 48 hores, l’oliva és mòlta per un sistema de premsat. Això s’ha de fer pràcticament en fred perquè no li produeix cap mena d’alteració. És així com s’aconsegueixen olis que, en sortir del molí, presenten una acidesa d’entre 0,2 i 0,4 °.
Varietats d’oli de Siurana
L’oli de Siurana és aquell oli d’oliva verge obtingut del fruit de l’olivera (Olea europea L.) de les varietats Arbequina, Rojal i Morrut o Morruda, a partir de procediments mecànics o altres mitjans que no produeixin alteracions en l’oli i en preservin la qualitat. D’entre les varietats emprades, el 90% de les olives són Arbequina.
Dins la DOP Siurana, i segons l’època de collita de les olives, se’n poden distingir dos tipus: l’oli afruitat –que prové d’una recol·lecció primerenca i és de color verdós, amb força cos i un gust lleugerament amarg–; i l’oli dolç –que prové d’una recol·lecció més tardana, és de color groc i de consistència més fluida–. Aquests olis tenen una textura molt agradable al paladar, amb una aroma d’ametlla verda i de poma, i d’aquí el seu valor organolèptic. Cal dir que la seva acidesa no pot superar els 0,5 °.
Receptes de cuina amb oli de Siurana
L’oli d’oliva és una peça indissoluble de la cultura mediterrània, considerada la més saludable del món i l’or líquid. L’Arbequina funciona excepcionalment bé en cru, pel seu sabor suau i afruitat, que resulta molt aromàtic. Per aquest motiu, es recomana per a amanir verdures i amanides, però també per a donar cos a salses i postres.
Cuinar amb oli d’oliva i incorporar-lo tant als plats com amanides és un encert segur si es vol accentuar els sabors. A més, és emprat preferentment per a receptes culinàries no cuites, encara que els habitants de les comarques productores tendeixen a fer-lo servir en tota mena de plats cuinats. Sobretot és idoni per a amanides, alliolis, salses fines i menjars a la brasa.
Beneficis i propietats de l’oli
L’oli d’oliva verge extra DOP Siurana és un suc 100% natural d’olives sanes, amb antioxidants, vitamines i polifenols que el fan molt beneficiós per a la salut.
- Ajuda a perdre pes: l’oli d’oliva extra verge és un aliment que es pot incloure dins d’una dieta per baixar de pes, ja que conté greixos saludables.
- Alleugereix inflamacions lleus: pels continguts d’oleocantal, l’oli d’oliva té una certa acció antiinflamatòria. Per això, ajuda a reduir dolors associats amb les articulacions i els músculs.
- Prevé el deteriorament mental: els compostos fenòlics de l’oli d’oliva actuen com a agent protector contra alguns tipus de demència.
- Bon aliat contra la diabetis: l’oli d’oliva extra verge conté greixos saludables que podrien ajudar a regular els nivells de sucre a la sang i la producció d’insulina.
- Redueix el risc de càncer: diversos estudis científics han demostrat l’efecte protector de l’oli d’oliva sobre els càncers d’intestí i còlon, pàncrees, endometri, pròstata i mama.
Curiositats generals de l’oli
En primer lloc, actualment Espanya és el productor d’oli d’oliva més gran amb una superfície total de més de 2,3 milions d’hectàrees. Al món hi ha més de 2.000 varietats d’olivera.
En segon lloc, l’olivera més longeva del nostre país es troba a la localitat tarragonina d’Ulldecona i es calcula que té una antiguitat d’uns 1.750 anys.
En tercer lloc, l’oli més car del món té un preu des dels 200 € per una ampolla de mig litre fins als 11.000 € per un embalatge personalitzat. És el Lambda grec, etiquetat com a “verge extra ultra Premium”.
Finalment, Grècia és el país que consumeix més oli d’oliva: 18 litres per persona, davant dels 12 d’Espanya.