Emporta’t a casa la calidesa i l’encant de la cuina catalana amb aquesta exquisida recepta de canelons de carn i beixamel. Entre els aromes que omplen la cuina i la textura suau del formatge gratinat, aquest plat és una veritable obra d’art culinària. Inspirada en les llars catalanes, aquesta recepta captura l’essència de les reunions familiars i els àpats compartits, oferint un viatge ple de sabor i tradició. Des de l’elaboració de la carn adobada fins a la preparació de la suau beixamel, cada pas d’aquesta recepta és un homenatge a la passió i al savoir-faire de la cuina casolana. Acompanya’ns en aquesta experiència gastronòmica mentre t’endinses en els secrets d’aquest deliciós plat que no només alimenta el cos, sinó també l’ànima.
Ingredients:
- 200g de canelons secs
- 400g de carn de vedella picada
- 1 ceba gran, picada finament
- 2 grans d’all, picats
- 2 tomàquets madurs, pelats i trossejats
- 100g de mantega
- 100g de farina
- 1 litre de llet
- 150g de formatge ratllat (per ex. parmesà o grana padano)
- Oli d’oliva
- Sal i pebre
- Noz moscada (opcional)
Instruccions:
- Preescalfa el forn a 180°C (350°F).
- En una paella gran, escalfa una mica d’oli d’oliva a foc mitjà i sofregiu la ceba i l’all fins que estiguin translúcids.
- Afegiu la carn de vedella picada i sofregiu-la fins que estigui ben cuita i daurada.
- Afegeix els tomàquets trossejats i cuineu-ho tot junts durant uns minuts més fins que els tomàquets s’hagin desfet i la salsa hagi espessit una mica. Salpebreu al gust i reserva.
- En una olla, fes fosa la mantega a foc mitjà. Un cop fosa, afegeix la farina i remena contínuament durant uns 2-3 minuts fins que obtinguis una barreja homogènia i lleugerament daurada, formant una base per a la beixamel.
- Poc a poc, afegeix la llet calenta a la barreja de mantega i farina, remenant constantment per evitar grumolls. Continua remenant fins que la salsa es comenci a espessir i a cobrir el revers de la cullera. Afegeix una mica de sal, pebre i, si ho desitges, una mica de noz moscada per donar un toc extra de sabor.
- Retira la beixamel del foc i afegeix-hi la meitat del formatge ratllat, barrejant bé fins que quedi tot ben integrat.
- Bull els canelons en aigua amb sal segons les instruccions del paquet fins que estiguin al dente. Escorre’ls bé i passa’ls per aigua freda per aturar la cocció.
- Omple cada caneló amb la barreja de carn preparada i acomoda’ls en una safata per a forn untada amb mantega o oli.
- Cobriu els canelons amb la beixamel preparada i assegureu-vos que tots estiguin ben coberts amb la salsa.
- Espolvoreja el formatge ratllat restant per sobre dels canelons.
- Enforna els canelons durant uns 25-30 minuts, fins que la superfície estigui daurada i la salsa bullent.
- Un cop fets, retira els canelons del forn i deixa’ls reposar uns minuts abans de servir.
- Serveix els canelons de carn i beixamel calents com a plat principal acompanyats d’una amanida verda fresca o de verdures rostides al costat.
Gaudeix d’aquesta deliciosa i reconfortant delícia de la cuina catalana!