logo apat

EL FUTUR DE L'ALIMENTACIÓ I LA GASTRONOMIA CATALANA

Espectacular Espatlla de xai al forn

Un plat pels amants del xai: espatlla de xai al forn

Abans d´entrar a la cuina per fer una Espatlla de xai al forn, comencem per informació nutricional. El xai és la cria de menys d’un any de l’ovella i el carner. S’alimenta de la llet de la seva mare fins als 3 mesos, en aquesta etapa se’l denomina xai lletó i encara no se’l considera un remugant. Als 3 mesos es desteta i comença a desenvolupar els 4 estómacs que li permetran digerir una dieta herbívora, que serà a partir de llavors la base de la seva alimentació. Tenim mil maneres de cuinar el xai: al forn, a la planxa, adobat, fregit, barbacoa, guisat… a més a més, combina molt bé amb molts productes com les patates o els moniatos, fruits secs, verdures com les mongetes, la ruca, l’escarola… però nosaltres us portem una recepta d’espatlla de xai al forn amb patates, tot un espectacle de plat.

Ingredients per a la recepta

  • 1 espatlla de xai de 1 kg aprox.
  • 3 o 4 patates mitjanes    
  • 1 ceba    
  • 2 caps d’all    
  • 1 got de vi blanc    
  • 1 got d’oli d’oliva
  • 1 got d’aigua    
  • sal    
  • pebre negre mòlt

Elaboració de la recepta

Submergeix l’espatlla en una badeja o recipient amb aigua durant mitja hora. En un recipient, mescla l’oli, el vi i l’aigua. Agita’l amb una forquilla o una vareta manual. Després d’haver tingut l’espatlla en aigua mitja hora, col·loca-la en una font apta per a forn, on la vagis a cuinar. Assaona per tota la superfície amb una mica de pebre i sal al teu gust. Afegeix els dos caps d’alls a la safata, senceres o desgranades, el que tu prefereixis. Aboca la barreja d’aigua, oli i vi per sobre. Ja ho tens llest per portar al forn.

I ara passem al forn

Col·loca la safata al forn, preescalfat a 240 ºC i que quedi centrada, amb calor per dalt i per sota. Tanca el forn i deixa’la mitja hora sense donar-li cap volta. Aprofita per pelar i tallar les patates a rodanxes d’1 cm de gruix i la ceba en juliana. Les afegirem més tard perquè les patates necessiten menys temps de fer. Després de mitja hora al forn, sense haver-ho girat, retira la safata del forn. Treu un moment l’espatlla i col·loca les patates a la base de la safata juntament amb la ceba. Assaona amb una mica de sal. Col·loca l’espatlla sobre les patates i aprofita a donar-li la primera volta. Introdueix de nou en el forn.

Combinació amb Vi blanc

Vigila el forn i, quan vegis que s’asseca, afegeix aigua amb vi blanc o només aigua. Has d’evitar que s’assequi. Rega de tant en tant amb el mateix brou del rostit i dóna-li la volta quan vegis que es daura. Aquest guisat triga d’una hora i mitja a dues hores. En aquest cas, ha estat dues hores al forn i s’ha anat regant amb el suc la carn i afegint aigua les vegades necessàries. S’ha de cuinar fent xup xup, però si veus que fumeja, baixa el foc. Si, per contra, veus que el brou no bull, millor que pugis una mica el foc o se’t courà en lloc de rostir-se. Abans d’apagar el foc, deixa l’espatlla de xai amb la part de la pell per a dalt perquè quedi ben cruixent i afegeix una mica d’aigua perquè et quedi una mica de brou a l’hora de servir. Per postres, després d’aquest plat boníssim i contundent, recomanem un rodanxes de taronges de MaMi Taronges amb sucre i canyella! Visita Fira ÀPAT fent clic aquí

Valor nutricional del Xai al forn amb patates

Aquest animal es considera un dels primers que es va domesticar, i va tenir un paper important a la península durant l’època preromana, romana, visigoda i musulmana tant per a l’obtenció de llana com també per la seva carn. Avui dia la major producció de bestiar oví es dona principalment a les comunitats de Castella, Aragó, Extremadura i Andalusia. Fins i tot s’han declarat diverses indicacions geogràfiques protegides com el corder manxec, el lletó de Castella i Lleó, el corder de Navarra o el tendral d’Aragó. Des del punt de vista nutricional la carn de xai és vermella i destaca pel seu alt nivell en proteïnes de bona qualitat i d’un alt valor biològic, ja que aporta els aminoàcids necessaris per al correcte funcionament del nostre organisme. Els principals components d’aquesta carn són l’aigua, les proteïnes i els greixos (el 50% saturats i la resta insaturats –àcid oleic-). Destaca també pel seu contingut en vitamines com tiamina, riboflavina, niacina, B6 i B12, i també conté minerals com el ferro d’alta disponibilitat, el fòsfor i el zinc. La carn de xai és vermella i destaca pel seu alt nivell en proteïnes de bona qualitat i d’un alt valor biològic, ja que aporta els aminoàcids necessaris per al correcte funcionament del nostre organisme. Destaca també pel seu contingut en vitamines com tiamina, riboflavina, niacina, B6 i B12, i també conté minerals com el ferro d’alta disponibilitat, el fòsfor i el zinc. Tot i que en una dieta equilibrada es pot incloure la carn vermella, com el xai, es recomana que la ingesta sigui com a màxim 1 o 2 cops a la setmana, donat el seu contingut en greixos saturats i colesterol, i encara amb més cura en cas de dietes hipocalòriques i en persones amb malalties cardiovasculars entre d’altres

Formulari de contacte