logo apat

LA FIRA PROFESSIONAL DE L'ALIMENTACIÓ I LA GASTRONOMIA CATALANA

L’arròs del Delta de l’Ebre: un producte de proximitat

El Delta és un dels rebosts més grans d'arròs del Mediterrani

Cada any es cultiven al voltant de 135.000 tones d’arròs que s’utilitzen sobretot a la gastronomia catalana

El Delta de l’Ebre és la localització d’un producte de proximitat omnipresent a la gastronomia catalana: l’arròs. Les qualitats i les virtuts de les diferents varietats d’arròs del Delta el converteixen en un ingredient molt preuat pels grans xefs de la gastronomia mediterrània.

Situat a Tarragona, el Delta de l’Ebre és el tercer delta més important del Mediterrani, després del Nil i del Roine. La seva extensió abasta més de 32.000 hectàrees, dedicades majoritàriament al cultiu de l’arròs. Així doncs, en aquest delta es cultiven cada any al voltant de 135.000 tones d’arròs, per la qual cosa es considera com un dels rebosts més grans d’arròs del Mediterrani. Assisteix a Fira ÀPAT Tarragona per conèixer més sobre aquest ingredient!

Cada any es cultiven al voltant de 135.000 tones d’arròs

Història del cultiu de l’arròs al Delta de l’Ebre

El cultiu de l’arròs al Delta de l’Ebre és força recent, ja que va començar a desenvolupar-se al segle XIX, després de l’obertura dels canals de l’Ebre. Aquests canals van permetre inundar les terres del Delta amb aigua dolça procedent de l’Ebre per facilitar el cultiu de l’arròs. És així com el sistema de cultiu arrosser ha esdevingut el nucli central de la vida del Delta de l’Ebre, donant feina a la majoria d’habitants del Delta i, fins i tot, d’altres regions d’Espanya.

Abans, el cultiu de l’arròs es realitzava a mà amb l’ajuda d’estris tradicionals i d’animals: des del plantat, passant per la fase d’adob, escardat i, finalment, la sega. Actualment, aquests processos es duen a terme amb mètodes industrials. Cal destacar que encara hi ha petites explotacions que prossegueixen amb les tècniques tradicionals, ajudant així a la promoció de la cultura del cultiu de l’arròs.

Com es cultiva l’arròs del Delta de l’Ebre?

El procés del cultiu de l’arròs es tracta d’una tècnica molt meticulosa. El cicle del cultiu de l’arròs comença a l’abril i culmina al setembre amb la sega de l’arròs.  

Normalement, a finals de cada any es tanquen les comportes de les sèquies, deixant els camps inundats d’aigua perquè es vagin evaporant. A finals de febrer, es comença a treballar la terra seca i airejada per preparar-la per al nou cultiu. Després, a l’abril, es tornen a obrir les comportes de les sèquies per inundar els camps. Entre el maig i el juny, es procedeix a plantar l’arròs. Finalment, al setembre es recull aquest cereal tan esperat.

Varietats d’arròs del Delta de l’Ebre

L’arròs del Delta de l’Ebre és un producte DOP (Denominació d’Origen Protegida). Per tant, és un aliment que pertany a una regió singular i que destaca tant per la seva qualitat com pels seus valors. A més, l’arròs s’engloba dins la categoria comercial “Extra”. Totes les varietats procedeixen de l’espècie Oryza Sativa, L. D’aquesta manera, les varietats que hi ha al Delta són: Badia, Tebre, Fonsa, Gleva, Montsianell i Bomba.

L’arròs té moltes varietats

Totes aquestes varietats cultivades al Delta de l’Ebre es caracteritzen per la seva gran qualitat, l’homogeneïtat dels grans i per posseir una gran uniformitat a l’hora de coure’ls. La gran capacitat d’absorció de sabors d’aquests grans d’arròs els fa ser productes excel·lents per a la gastronomia.

Les varietats Tebre, Fonsa i Badia són pràcticament iguals pel que fa al producte final. Només presenten algunes diferències en les fases del cultiu. En canvi, la varietat d’arròs que presenta més diferències davant de les altres és el famós arròs Bomba perquè necessita moltes més cures que la resta durant el seu cultiu. A més, és una varietat de la qual s’extreu molt poca producció (només quatre tones per hectàrea).

Receptes de cuina amb arròs del Delta de l’Ebre

Tant pels seus paisatges com pels seus restaurants, el Delta de l’Ebre és una ubicació que no pot faltar a l’agenda. Mentrestant, també es pot gaudir a casa dels tresors més ben preuats del Delta, tastant algunes de les seves típiques receptes fàcils d’elaborar: arròs a banda, arròs amb ànec, arròs caldós, “arrossejat” amb allioli, arròs a la catalana, risotto de porros, arròs amb llet, entre d’altres.

Recepta fàcil d’elaborar amb arròs

Beneficis i propietats de l’arròs

Aquest aliment està ple de propietats nutricionals que afavoreixen a la salut:

  • Augmenta l’energia: té carbohidrats que actuen com a combustible per al cos, és a dir, es converteixen en energia funcional i utilitzable.
  • Enforteix el cor: té força potassi que promou l’estabilitat de la pressió arterial i ajuda a regular la freqüència cardíaca.
  • Facilita la digestió: el midó actua com a protector gàstric i regula el trànsit intestinal.
  • Ajuda a cuidar la pell: la quantitat de vitamines i minerals que porta contribueixen a donar una cura especial i eviten l’envelliment prematur.
  • Controla la pressió arterial: és baix en sodi i, per això, és un dels millors aliments per als qui pateixen hipertensió.
  • Millora el metabolisme: té moltes vitamines i minerals com per exemple niacina, vitamina D, calci, fibra, ferro, tiamina i riboflavina.
  • Prevé malalties: alguns dels seus components ajuden a prevenir l’aparició del càncer, sobretot de còlon, mama i pròstata.

Curiositats generals de l’arròs

El 31 d’octubre és el Dia Internacional de l’Arròs. Se celebra l’existència d’aquest aliment, ja que és una de les bases de l’alimentació. Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura), l’arròs és avui dia un dels cereals més produïts i també l’aliment més consumit del món.

Sabies que l’arròs es pot conservar durant tres dècades? No requereix grans cures, solament ha d’estar en un lloc sec, net, fresc i allunyat de fonts de calor. A més, l’arròs més car del món és una varietat d’Aràbia Saudita, anomenada Hesawi, on el seu preu pot assolir els 14 € el quilogram.    

En últim lloc, l’arròs és un maquillatge natural i popular perquè absorbeix l’excés de greix a la pell atorgant un to mat, a més de tancar els porus. També els professionals de la construcció assenyalen que barrejar pellofa d’arròs amb ciment millora la qualitat de l’habitatge i el fa més resistent.

Formulari de contacte