logo apat

EL FUTUR DE L'ALIMENTACIÓ I LA GASTRONOMIA CATALANA

L’avellana de Reus: la més dolça i autòctona

L’avellana és la llavor comestible del fruit de l'avellaner

Tarragona genera aproximadament el 90% de la producció espanyola d’avellanes i és el tercer productor mundial

L’avellana és la llavor comestible del fruit de l’avellaner i pertany a la família de les Betulàcies. Tradicionalment, es cultiva a les comarques tarragonines com ara l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta. Cal esmentar que l’avellana de Reus és un fruit sec amb una excepcional qualitat gastronòmica i alimentària. A més, forma part de la famosa dieta mediterrània.

L’avellana de Reus és un fruit sec amb una excepcional qualitat
Reus és la localitat de les avellanes

Tot i la gran competència de l’avellana turca, l’avellana de Reus es comercialitza arreu del món i la major part de la seva producció es destina a l’exportació. D’aquesta manera, destaca per generar aproximadament el 90% de la producció espanyola i ser el tercer productor mundial. Assisteix a Fira ÀPAT Tarragona per conèixer més sobre aquest ingredient!

Origen de les avellanes de Reus

L’explotació de l’avellana cultivada als Països Catalans i especialment a la zona de Tarragona té com a mínim una tradició de sis-cents anys. A les ordenacions dels corredors de la Llotja de Barcelona del 1271 ja es va crear una comissió al comerç de les avellanes. Des de l’any 1381 hi ha documentats impostos directes sobre aquest fruit sec.

El 1862, una assemblea de l’Institut Agrícola Català Sant Isidre celebrada a Reus, va aconseguir la substitució de les vinyes per avellaners a causa de la crisi de la fil·loxera. Aquest fet va provocar un desenvolupament creixent de la producció i, més endavant, que la vila de Reus esdevingués el principal centre comercialitzador de l’avellana de la península Ibèrica.

Recol·lecció de les avellanes

La collita té lloc quan l’estat de maduresa del fruit és adequat, és a dir, normalment cap a finals d’agost i s’estén fins a l’octubre. El procés es fa amb molta cura i rapidesa per tal de garantir una qualitat òptima i una bona conservació. Cal destacar que als seus inicis, el sistema de recol·lecció de les avellanes era manual, amb una mitjana diària de 60 kg recollits per persona. Ara, a les explotacions més modernes, s’utilitzen màquines recollidores-netejadores que aspiren l’avellana del terra.

La collita té lloc quan l'estat de maduresa del fruit és adequat
Collita de les avellanes

Un cop recollida, l’avellana s’emmagatzema i se sotmet als tractaments previs a la comercialització: la neteja –eliminació de les brutícies i les impureses–; el cribratge –per aquells fruits que s’han de presentar amb closca–; el sucrer –en el cas de les avellanes que es presenten en gra–; el torrat –amb closca o en gra per les quals s’han de presentar torrades–; la classificació per calibres i categories; el condicionament; l’envasament; el control de qualitat; i l’etiquetatge.

Varietats d’avellanes de Reus

L’avellana de Reus és un producte DOP (Denominació d’Origen Protegida), ja que representa la producció de fruit sec més notable de tot Catalunya, tant per la seva reputació com qualitat. D’aquesta manera, les varietats que protegeix la DOP són les següents: Negreta, Paueteta, Gironella, Morella i Culplana. La varietat més abundant i cultivada és la Negreta, inclús és la més fàcil de pelar.

Així doncs, l’avellana de Reus es presenta envasada al consumidor a partir de tres maneres diferents: amb closca, en gra i torrada amb closca o sense closca. Les avellanes amb closca poden ser de dos tipus: molt grans (amb un diàmetre de 18 mm) o grans (amb un diàmetre de 16 mm). Pel que fa a Catalunya, és distribuïda àmpliament en tota mena de botigues i establiments on es ven fruita seca. Per assegurar-ne una bona conservació a la llar, cal protegir-la de l’aire i la humitat, guardant-la preferiblement en envasos de vidre hermètics.

Receptes de cuina amb avellanes

Com a producte consumit directament, l’avellana es pren sobretot al final dels àpats o bé com a aperitiu a qualsevol hora del dia. Aquesta modalitat sol ser la forma més estesa de consum avui dia, ja que s’ha consolidat els darrers anys com un producte de consum eventual entre menjars, especialment per la gent de mitjana edat. A més, és un ingredient molt habitual en pastissos i diverses receptes culinàries, però una de les seves funcions més importants és l’ús com a matèria primera d’altres productes elaborats.

Per tant, l’avellana és un ingredient perfecte per cuinar diversos plats o elaborar diferents salses. És per aquest motiu que forma part de moltes receptes típiques de la cuina catalana. Es poden elaborar coques mediterrànies, magdalenes, galetes, pans, torrons, bombons, gelats, salses, cremes, amanides, i acompanyant tota mena de carns i peixos.

L’avellana és un ingredient perfecte per cuinar
La famosa crema d’avellanes

Beneficis i propietats de les avellanes

La majoria dels fruits secs, sobretot les avellanes, presenten un baix contingut en aigua i un alt en greixos, proteïnes i fibres. Són aliments amb una densitat energètica notable i molt nutritius, però s’han de consumir de manera moderada. La proteïna és de bona qualitat i ajuda tant a la prevenció de lesions a les artèries com a la formació de coàguls de sang.

A més, el contingut en fibra regula l’intestí. La llet d’avellanes, gràcies al calci i al fòsfor, és un producte ideal per a les etapes de creixement i adolescència, on els dos nutrients juguen un paper essencial en la formació i remodelació de l’os. Cal destacar que les avellanes són recomanables per a les dones embarassades, potencia la memòria i redueix els índexs de colesterol.

És un producte ideal per a les etapes de creixement i adolescència
Llet d’avellanes pel creixement

Curiositats generals de les avellanes

Per començar, els celtes consideraven l’avellaner un arbre màgic, símbol de saviesa, i sovint utilitzaven les avellanes als seus ritus endevinatoris. A l’edat mitjana, l’avellana s’associava com a planta per fer un tracte amb el diable o per convocar els esperits dels morts.

Des de 1980 se li dedica una festa a la localitat de Riudoms, anomenada Fira de l’Avellana. Aquesta celebració té lloc a principis d’agost, per Sant Llorenç, i es poden tastar les avellanes en orxates, gelats, licors, creps, embotits, salses i coques. Un dels esdeveniments més populars d’aquesta jornada és la Cursa de Portadors de Sacs d’Avellanes.

Finalment, les avellanes tenen un alt contingut en triptòfan, l’aminoàcid que afavoreix la somnolència. El triptòfan produeix melatonina, que ajuda a agafar un son profund i reparador.

Formulari de contacte