logo apat

LA FIRA PROFESSIONAL DE L'ALIMENTACIÓ I LA GASTRONOMIA CATALANA

El cava del Penedès: un producte únic, pur i intens

El cava del Penedès a Fira ÀPAT

Cada any s’elaboren 200 milions d’ampolles de cava al Penedès i han estat seleccionades com les millors del món

En tota història l’inici és emocionant i en el cas del cava tot va començar al Penedès. Qui s’ha guanyat la capitalitat d’aquesta beguda que tant emociona és, sens dubte, Sant Sadurní d’Anoia, el cor de la zona vinícola catalana de llarga tradició. Es tracta d’un lloc de pas indispensable per fer la ruta del cava i on es concentren alguns dels cellers més històrics.

La història del cava va començar al Penedès
La història del cava va començar al Penedès

La geografia, el patrimoni cultural i la singularitat que li brinda ser el bressol del cava converteix aquest destí en ideal per gaudir de l’enoturisme en família. Actualment, s’elaboren cada any al Penedès 200 milions d’ampolles de cava i han estat seleccionades com les millors del món tant per la seva puresa com intensitat. Assisteix a Fira ÀPAT Tarragona per conèixer més sobre aquest ingredient!

Origen del cava del Penedès

En aquest paratge mediterrani va néixer el cava segons el mètode d’elaboració del xampany francès. La tradició en l’elaboració del cava es remunta al 1872, constituint-se cent anys més tard el Consell Regulador de Vins Escumosos i, el 1993, el primer Consell Regulador del Cava. Se situa Josep Raventós, de Codorniu, com el primer que va elaborar 3.000 ampolles de vi escumós seguint el mètode de la segona fermentació. L’any 1920, el cava va aconseguir una postura important al mercat, que es va consolidar als anys vuitanta.

Cal destacar que el celler Codorniu és considerat la catedral del cava. Fundat l’any 1551, està situat als afores de Sant Sadurní d’Anoia. És un magnífic edifici modernista dissenyat per l’arquitecte Puig i Cadafalch, declarat monument historicoartístic, i té 26 kilòmetres de caves subterrànies. Així doncs, per conèixer en detall la història del cava i la seva cultura, s’ha de visitar aquest lloc, entre d’altres.

El celler Codorniu té 26 kilòmetres de caves subterrànies
El celler Codorniu té 26 kilòmetres de caves subterrànies

Procés d’elaboració del cava

Les particularitats del cava respecte al vi comencen després de la primera fermentació i el cupatge, en què els tècnics determinen la proporció de cada tipus de vi que entra, que dona origen a l’operació anomenada «tirada» que és l’embotellament del vi afegint-hi una barreja de sucre i de llevats que, en fermentar, produiran l’escuma. Aquestes ampolles es tapen hermèticament i es traslladen a les caves, on reposen a la foscor en posició horitzontal, protegides de vibracions i corrents d’aire, amb taps de suro. Aleshores comença la segona fermentació del vi dins de l’ampolla, durant la qual l’anhídrid carbònic es dissol i queda retingut fins que s’obre novament l’ampolla.

Finalitzada la segona fermentació i la criança posterior, per un període mínim de nou mesos, el vi es remou, una operació que condueix el sediment dels llevats cap al coll de l’ampolla. La següent operació és el degollament, mitjançant el qual s’obre l’ampolla i es produeix l’expulsió del pòsit que s’havia dipositat al coll, de manera que el vi queda brillant. En aquest procés es perd una mica de líquid, cosa que es resol afegint una mica del mateix vi o l’anomenat «licor d’expedició», per restablir a cada ampolla el seu volum inicial. Finalment, la botella es torna a tapar.

La segona fermentació del vi comença dins de l’ampolla

Diferents tipus de cava

El cava és un producte de la Denominació d’Origen. El que fa d’aquest cava un producte únic són les característiques especials de les terres del Penedès; el repòs del suc del raïm en caves subterrànies; el mim amb què se les cultiva i recull; i les tècniques d’elaboració dels cellerers.

Al Penedès s’empren fonamentalment varietats autòctones, especialment tres: Macabeu, Xarel·lo i Parellada. En funció del licor d’expedició, s’obtenen els diferents tipus de cava: dolços, amb més de 50 g de sucre per litre; semisecs, entre 33-50 g; secs, de 17 a 35 g; bruts, de 12 a 32 g; i extra bruts de 0 a 6 g.

Receptes de cuina amb cava

Qualsevol ocasió és bona per gaudir del cava. Gràcies als diferents tipus i estils d’aquesta beguda singular, es pot trobar un ampli ventall de possibilitats per consumir-la, ja sigui en un dinar, sopar o aperitiu. No obstant això, el cava es relaciona molt amb la celebració de tota mena de festes, sobretot per Nadal i Cap d’Any.

El cava es relaciona amb la celebració de festes, com per exemple Cap d'Any
El cava es relaciona amb la celebració de festes

Amb l’estudi molecular de l’especialista de les aromes i Createur d’Harmonies, François Chartier, s’ha provat científicament que el cava comparteix un vincle estret amb molts ingredients, els quals conformen una infinitat de sabors i receptes del món. D’aquesta manera, la versatilitat del cava demostra el seu gran potencial com a acompanyant gastronòmic. Aquesta beguda no solament serveix per brindar, sinó també per cuina.

Beneficis i propietats del cava

El cava és una de les begudes alcohòliques amb menys contingut calòric. El seu consum moderat té grans beneficis per a la salut perquè disminueix el risc de patir malalties cardiovasculars. A més, el seu principal component és l’aigua i conté d’altres en petites quantitats d’interès nutricional, com ara àcids orgànics, vitamines, minerals i antioxidants.

D’una banda, destaca el seu contingut en ferro, proteïnes, calci, potassi, magnesi, etc., que milloren la pressió arterial i eviten l’aparició de certes malalties cardíaques. D’altra banda, els antioxidants que conté estimulen la renovació cel·lular i potencien la vitamina E. Inclús té components naturals que milloren l’estat d’ànim.

Curiositats generals del cava

Per començar, la visita obligatòria de Vilafranca del Penedès és el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM). Es poden veure un total de 17.000 peces organitzades a col·leccions arqueològiques i etnològiques. A més, són testimonis de la història d’aquest territori i de la producció del cava.

Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM)
Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM)

La Setmana del Cava se celebra cada any després de la verema durant la segona setmana d’octubre. Està organitzada per la Confraria del Cava de Sant Sadurní d’Anoia que corona la Reina del Cava i es nomena Confrare Major.

Finalment, excepte el vi negre de criança, el cava no millora amb el temps. Al cap d’un any les seves qualitats comencen a degradar-se. Sobretot, s’ha de guardar en un lloc on no hi hagi grans oscil·lacions de temperatura.

Formulari de contacte