logo apat

EL FUTUR DE L'ALIMENTACIÓ I LA GASTRONOMIA CATALANA

La clementina de l’Ebre: un fruit híbrid

La clementina de l’Ebre té una elevada qualitat.

Les comarques del sud de Tarragona comercialitzen gairebé el 99% dels cítrics produïts a Catalunya

El clima càlid del Delta és ideal per al conreu de cítrics. En especial, la clementina de l’Ebre té una elevada qualitat, per la qual cosa el 1996 va assolir el reconeixement de la IGP. Les varietats que inclou aquesta certificació són les següents: clementina fina, hernandina i clemenula. A més, pertanyen a l’espècie Citrus reticulata, de la família de la Rutaceae. Actualment, les comarques del sud de Tarragona comercialitzen gairebé el 99% dels cítrics produïts a Catalunya.

La clementina de l’Ebre és un híbrid entre la mandarina comuna i la taronja amarga que resulta més saborosa i dolça. D’un color taronja de la pell molt marcat, de més elasticitat i una duresa pròpia, és un fruit molt equilibrat amb bon sabor, sucós i d’una dolçor per sobre de l’habitual. Assisteix a Fira ÀPAT Tarragona per conèixer més sobre aquest ingredient! Si ets un amant dels productes de proximitat, no dubtis a descarregar-te les entrades.

Història de la clementina

La clementina és una fruita que deu el seu nom a un frare anomenat Climent, director d’un orfenat agrícola a Algèria. Climent la va descobrir en un cultiu de mandarines a finals del segle XIX. La seva afició per les plantes el va portar a pol·linitzar les flors d’un mandarí amb el pol·len d’una taronja, donant com a resultat la clementina.

Altres fonts històriques apunten que la clementina prové de l’Orient Llunyà, concretament de la Xina. L’anomenada Mandarina de Cantó és idèntica i ja existia molt abans de finals del segle XIX, que és quan el seu cultiu es va estendre pel Mediterrani espanyol, arribant a la resta de països europeus.

El 1860 es va estendre el cultiu del mandarí per la zona del Baix Ebre i Montsià, i hi ha dades de la seva comercialització a Catalunya. L’evolució del cultiu de cítrics en aquesta zona era lenta, fins que es van començar a regar terres de secà, fet clau en l’expansió del cultiu per les terres de l’Ebre.

Com és el mètode d’obtenció de la clementina?

La producció d’aquestes clementines es realitza sota sistemes integrats. Els arbres de clementina donen fruit cada dos o tres anys després de la sembra. A més, comencen a madurar des de finals d’octubre fins a febrer, però una vegada recollits ja no maduren més. Per tant, és important esperar que madurin completament per evitar pèrdues. Per a la collita es recomana fer servir alicates. Posteriorment, a les indústries elaboradores inscrites, les clementines se sotmeten als següents processos: rentat, encerat, calibrat, envasat, introducció en cambres frigorífiques, control de qualitat extern i etiquetatge.

Els arbres de clementina donen fruit cada dos anys

Comercialització de la clementina de l’Ebre

Les varietats més importants de clementina de l’Ebre són la clementina fina, l’hernandina i la clemenula. Actualment és aquesta última la de més producció. Es comercialitzen en les categories extra i primera, envasades en caixes o safates en fruiteries de tot Catalunya, majoritàriament properes a la zona de producció. Tanmateix, també s’orienta bona part del producte als mercats exteriors. A l’etiqueta hi figura, a més de les mencions que exigeix la legislació vigent, el nom «Clementines de les Terres de l’Ebre. Indicació Geogràfica Protegida» i el logotip de la denominació.

La clementina es comercialitza en fruiteries de tot Catalunya
  • Clementina fina: té un fruit mitjà i petit. Sol tenir entre 8 i 12 grills sense llavors. La seva escorça és de color taronja intens. La seva polpa desprèn una agradable aroma, és tendra i amb molt de suc.
  • Clementina hernandina: té un fruit mitjà. La seva aroma és menys intensa que la de la clementina fina però igual d’agradable. La seva escorça tova facilita el pelat. La polpa és tendra, de color taronja intens i no sol tenir llavors.
  • Clementina clemenula: és la més gran. La seva escorça és de color taronja intens i el seu suc de molta qualitat.

Receptes de cuina amb clementina

A més de menjar-les i de fer sucs amb elles, la cuina catalana moderna ha incorporat la clementina a plats com el carpaccio de tonyina amb clementina i tòfona. Per tant, amb elles podem elaborar infinitat de receptes: creps, mousse, pastissos, sorbets, sucs, flams, pastissos, bavarois, bescuits, amanides, melmelades i pudin. També per a l’elaboració de riquíssims plats com per exemple llagostins amb clementines, carpaccio de tonyina amb clementina, ànec cruixent amb menta i clementina, etc.

Es poden elaborar infinitat de receptes amb la clementina

Beneficis i propietats de la clementina

Els beneficis que ens aporta el consum diari de clementines per a la nostra salut són innombrables. Entre els principals minerals hi destaquen el magnesi, el calci, el potassi i el fòsfor. Aporta menys quantitat de vitamina C que altres cítrics, però continua sent una font excel·lent.

Aquesta vitamina té un poder antiinfecciós, ja que estimula la formació d’anticossos i, d’aquesta manera, és important assegurar-ne la seva aportació en l’alimentació de pacients amb malalties que afecten el sistema immunitari. Per als esportistes constitueix una bona alternativa per recuperar els minerals i els líquids perduts després de l’activitat física i minimitza el risc de lesions.

La clementina serveix per recuperar minerals

Curiositats generals de la clementina

Cada any, des del 2008, el tercer cap de setmana d’octubre té lloc a Bítem (Tarragona) la Fira de la Clementina. Aquí es dona a conèixer aquest excel·lent fruit amb xerrades, concurs de postres i d’espremedors de suc, esmorzars, música, entre d’altres.

D’una banda, les clementines allunyen els gats de les plantes d’interior. Se sap que aquest remei natural és eficaç per mantenir allunyats els depredadors dels mobles. No només és una forma segura i natural de protegir les plantes, sinó que l’aroma també pot ajudar a refrescar la llar.

D’altra banda, l’olor d’una clementina pot desencadenar l’alliberament d’una substància al cos que ajuda a relaxar la ment i reduir l’estrès.

Formulari de contacte