logo apat

EL FUTUR DE L'ALIMENTACIÓ I LA GASTRONOMIA CATALANA

La patata de Prades: la més gustosa i ferma

Patates de Prades a Fira ÀPAT Tarragona.

La producció anual d’aquestes patates oscil·la entre els 350.000 i 400.000 kg

La patata de Prades té unes característiques pròpies gràcies a les condicions climatològiques del sòl i de l’altitud dels conreus, els quals estan a més de 1.000 m. Es cultiva a la comarca del Baix Camp, concretament als municipis de Prades, Capafonts, La Febró i Arbolí. La producció anual oscil·la entre els 350.000 i 400.000 kg, i són comercialitzades per la Cooperativa Agrícola de Prades. La sortida fonamental d’aquest producte són les terres de la demarcació de Tarragona que acaparen més del 70% de la producció.

Aquestes patates estan emparades per la Indicació Geogràfica Protegida i són de l’espècie Solanum tubesorum, varietat kennebec, amb un calibre comprès entre 40 i 80 mm. A més, presenten una pell molt llisa, dura i consistent. La carn és blanquinosa, de sabor dolç i persistent, i té una aroma que recorda a la de les castanyes. Assisteix a Fira ÀPAT Tarragona per conèixer més sobre aquest ingredient! Si ets un amant dels productes de proximitat, no dubtis a descarregar-te les entrades.

Història de la patata de Prades

El cultiu de patates té una llarga tradició a la comarca del Baix Camp des de fa segles. Precisament, a finals del segle XIX, l’Emili Morera Llauradó va deixar constància de la patata de Prades en el seu treball “Província de Tarragona” i també en José Ruy Fernández a “Notas Estadísticas e Históricas de la Villa de Prades” de 1920. Per tant, aquests autors ja van contemplar la riquesa i qualitat dels tubercles d’aquesta zona.

A principis del segle XX i fins als anys cinquanta, alguns comerciants del voltant acudien amb els seus carruatges a bescanviar els seus productes per la patata de Prades. La Cooperativa Agrícola de Prades es va crear a principis dels anys seixanta amb la finalitat de comercialitzar aquest producte. Cal destacar que amb la perforació de pous i millores al sistema de regadiu es va augmentar considerablement la superfície cultivable de patata.

Com es produeix la patata de Prades?

El sistema de producció emprat és el de producció integrada que intenta minimitzar els efectes nocius sobre el medi i permet aconseguir productes de gran qualitat. El cicle vegetatiu llarg de la patata de Prades fa que només permeti una collita anual, per tal d’assegurar-ne una major qualitat i consistència. 

El procés de cultiu comença per obtenir una llavor certificada de gran qualitat. Es conrea durant el mes de març i la collita es produeix a mitjans de setembre. La recol·lecció és manual i es fa quinze dies després que la planta mori de manera natural. Per evitar lesions s’ha de tenir especial cura durant la recol·lecció, transport i classificació.  

La recol·lecció de la patata de Prades és manual

Comercialització de la patata de Prades

Es distribueixen en tres formats diferenciats: bosses de paper transpirable de 2 i 5 kg, patates xips en bosses de 150 i 60 g, i patates de palla en pots de 50 g. Des de 2002, a l’etiqueta hi ha la llegenda «Patates de Prades. Indicació Geogràfica Protegida», el logotip d’aquesta indicació geogràfica i el logotip comunitari d’indicacions geogràfiques. A més, la patata de Prades sol ser una mica més cara per la seva qualitat, però els preus  baixen bastant si la campanya és abundant.

Receptes de cuina amb patates de Prades

D’una banda, la patata és un dels aliments bàsics en la nostra alimentació i amb més opcions per cuinar: bullida, fregida, farcida, gratinada, en puré, al caliu, etc. També és utilitzada com a ingredient en amanides, pastes, arrossos i truites. La seva preparació més saludable és cuinar-la al vapor i amb pell.

D’altra banda, la patata de Prades és adequada per a tota mena de preparacions culinàries i la seva gran consistència la fa molt adient sobretot per a guisats o estofats. Al Baix Camp s’elaboren receptes com per exemple les patates amb pela bullides i després rostides amb cansalada, les patates de pastor escalivades i amb cansalada, entre d’altres.

La patata de Prades és molt adient per fer estofats.
La patata de Prades és molt adient per fer estofats

Beneficis i propietats de les patates

La patata ens aporta majoritàriament aigua, hidrats de carboni en forma de midó, pocs greixos i poca proteïna, però d’alta qualitat. També conté minerals com el potassi, el fòsfor, el ferro, el magnesi i vitamines C, B1, B2, B3 i B6; encara que després de la cocció moltes d’aquestes vitamines es perden. El potassi és adequat per a persones amb problemes al cor, pedres al ronyó i hipertensió. Inclús és perfecte per a la recuperació muscular en esportistes.

Per tant, es pot dir que la patata és un aliment força complet perquè gràcies als seus carbohidrats ens aporta molta energia. Les seves propietats ajuden a la funció digestiva i redueixen la pressió arterial. A més, és ideal per a les persones celíaques o sensibles al gluten, ja que no conté aquesta proteïna.

Curiositats generals de les patates

Des de 1990, Prades celebra amb una festa popular la collita que ha estat sembrada mig any abans. Se sol celebrar el tercer diumenge del mes de setembre i inclou un esmorzar amb patates al forn. L’esdeveniment s’acaba amb una degustació en què se serveixen truites i guisats.

L’Any Internacional de la Patata declarat per l’ONU va ser el 2008 per deixar palès l’important paper de les patates en qüestions de malnutrició i pobresa. Les patates també van ser la primera hortalissa que es va cultivar a l’espai. La NASA va tastar per primera vegada les patates de sembra el 1995 i el 2004 va fer servir una tècnica xinesa per cultivar-les en una cambra.

A Espanya tenim dos territoris amb una IGP: les de Prades i les de Galícia. Per acabar, cal esmentar que hi ha més de 4.000 varietats de patates a tot el món, la majoria al Perú. A més, aquest tubercle és el quart cultiu mundial, darrere del blat de moro, el blat i l’arròs.

Hi ha més de 4.000 varietats de patates arreu del món

Formulari de contacte