La ciutat pot presumir de la seva història en la comercialització a l’exterior d’aquests productes de qualitat
Actualment, la tradició d’anar a prendre el vermut encara és viva entre la ciutadania. A Reus s’elaboren vuit marques de Vermut de Reus: Yzaguirre, Miró, Iris, Cori, Rofes, Fot-li, Olave i Or del Camp. Aquestes continuen elaborant seguint el mètode tradicional. D’aquesta manera, Reus és reconeguda com la capital del vermut i permet viatjar al passat modernista de la ciutat a través dels sentits.
Cal destacar que Reus ha mantingut viva la tradició d’anar a fer el vermut i compartir aquest temps d’oci i conversa amb familiars i amics. Aquesta beguda popular es pot prendre a casa, però sobretot en algunes de les places més “vermuteres” de la ciutat, entre les quals destaquen la cèntrica plaça del Mercadal i els carrers que l’envolten. Assisteix a Fira ÀPAT Tarragona per conèixer més sobre aquest ingredient! Si ets un amant dels productes de proximitat, no dubtis a descarregar-te les entrades.
Història del vermut de Reus
L’origen de la paraula prové de l’alemany wermut que significa donzell, planta fonamental utilitzada en la seva elaboració. Es creu que ja a l’antiga Grècia s’aromatitzaven els vins amb certes plantes i herbes aromàtiques, entre elles el donzell. La tradició va continuar durant l’imperi romà per arribar fins als nostres dies amb una fórmula modernitzada durant el segle XVIII per determinats cellers italians que van estendre el consum del vermut pel món.
Reus era un dels tres principals mercats mundials on es fixava el preu de l’aiguardent, tan necessari per fer qualsevol beguda destil·lada. Així doncs, “Reus, París i Londres” fixaven el preu a nivell mundial. L’arribada de la fil·loxera va fer desaparèixer la majoria de vinyes de la zona de Tarragona i com a contrapartida va florir un incipient mercat d’aquesta beguda aromatitzada. Gràcies a aquesta bonança econòmica, Reus es va convertir en la segona ciutat més important de Catalunya a finals del segle XIX, només superada per Barcelona.

Cellers com Yzaguirre de Reus, és un dels pioners a Espanya en l’elaboració de vermut a finals del segle XIX i en segueixen d’altres com Simó, Rofes, Iris o Cochs. Ja al segle XX, la ciutat va arribar a comptar amb més de trenta marques de vermuts.
Procés d’elaboració del vermut de Reus
Normalment se sol fer en sis passos:
- Selecció d’herbes: es barregen més de 70 herbes aromàtiques mediterrànies i alpines diferents.
- Maceració: es realitza una maceració hidroalcohòlica amb les herbes aromàtiques seleccionades i es deixen reposar fins a poder premsar-les.
- Barreja: és quan s’incorporen la resta d’ingredients necessaris per elaborar el vermut com són el vi, el sucre i el caramel.
- Triple control de qualitat: al llarg de tot el procés d’elaboració es duen a terme exhaustius controls analítics per assegurar els estàndards de qualitat més exigents. Un procés que es repeteix fins a tres vegades, l’última durant l’embotellament i abans de la distribució.
- Emmagatzematge: depenent de la varietat de vermut que s’estigui elaborant, es deixa reposar en diferents dipòsits fins que estigui completament llest per al seu consum.
- Distribució: s’embotella el vermut acuradament en diferents formats i ja està preparat per distribuir els clients.
Varietats de vermut de Reus
A l’hora de triar i decantar-nos per un vermut reusenc o un altre, hem de tenir en compte diversos aspectes clau que ens serviran i ajudaran a la nostra elecció. Aquests factors determinants són els següents: tipus de vermut, sabor, origen, servei perfecte i preu. El vermut de Reus es pren amb gel, un cop de sifó, una rodanxa de taronja i una oliva.

Receptes de cuina amb vermut
El vermut no només es beu. Aquesta beguda és present en molts aperitius, però també es pot convertir en la protagonista de diferents plats. L’ús de begudes alcohòliques a l’elaboració de receptes de cuina és molt comú. No obstant això, se sol relacionar l’art culinari sobretot amb el vi, sense parar gaire atenció a com marida el vermut amb tota mena de plats deliciosos.
Per exemple, dona-li un gir inesperat al típic tàrtar de salmó i alvocat amb aquesta tapa que incorpora vermut a la recepta. Es necessita deixar reposar les tires de salmó fumat amb ceba picada, un rajolí de llimona, pebre i el vermut (millor si és blanc) durant una estona a la nevera. Després, ja es pot “muntar” la tapa sobre unes rodanxes d’alvocat.

Beneficis i propietats del vermut
Com a vi que és, el vermut conté propietats antioxidants que ajuden a evitar l’oxidació de les cèl·lules, és a dir, ajuden a evitar que les cèl·lules es converteixin en cèl·lules canceroses i retarden l’envelliment. A això cal sumar-hi els múltiples beneficis per a la salut que afegeixen les herbes aromàtiques al vermut, com el donzell. S’utilitza en la medicina natural per ajudar en problemes digestius, alleujar el dolor i fins i tot millorar el desig sexual. Tot i les seves propietats i beneficis, no hem d’oblidar que el vermut és una beguda alcohòlica. Per tant, hem de controlar-ne el consum, sempre sense excedir-nos.
Curiositats generals del vermut
El Museu del Vermut de Reus acull una elegant vermuteria i un restaurant de cuina mediterrània modern, on es pot gaudir d’un bon aperitiu i d’una bona experiència gastronòmica. A més, és el museu dedicat al vermut més gran del món.
La Ruta del Vermut ofereix als visitants de Reus una sèrie d’activitats per conèixer la importància de la producció d’aquesta beguda a la capital del Baix Camp, des de visites als cellers històrics de la ciutat fins a rutes teatralitzades per a tota la família.

Per acabar, Vermuts Miró és una de les primeres marques de l’Autèntic Vermut de Reus. A principis del segle XX, hi havia més de 40 empreses produint vermut a Reus. Ara només en queden quatre, entre les quals destaca Miró com a empresa familiar i tradicional.