logo apat

EL FUTUR DE L'ALIMENTACIÓ I LA GASTRONOMIA CATALANA

El vi del Priorat: un referent en tot el món

El vi del Priorat a Fira ÀPAT

La DOQ Priorat exporta un 70% dels seus vins als mercats internacionals, sobretot als Estats Units i Suïssa

Les vinyes del Priorat tendeixen a adaptar-se mot bé als pendents de la muntanya. Aquestes són caracteritzades per marges de pedra de llicorelles i làmines de pissarra. A més, s’endinsen verticalment al sòl i faciliten el pas de les arrels per les escletxes. Pel que fa a la climatologia, és brusca i extrema, amb oscil·lacions tèrmiques entre el dia i la nit.

Les vinyes del Priorat es caracteritzen per les llicorelles
Les vinyes del Priorat es caracteritzen per les llicorelles

La DOQ Priorat exporta un 70% dels seus vins als mercats internacionals, ja que està molt ben valorat. El seu principal mercat, en quantitat, són els Estats Units, mentre que en volum econòmic és Suïssa. Tot i això, també es troba àmpliament present a qualsevol punt de venda especialitzat de Catalunya. 

Cal destacar que la DO Tarragona, que ocupa una zona de tradició mil·lenària en el conreu de la vinya, proporciona uns vins suaus. És per aquest motiu que és el padrí i representarà la Fira ÀPAT Tarragona 2023. Si ets un amant del vi i, a més, t’interessa conèixer tots els productes de proximitat, no dubtis a descarregar-te les entrades i assistir a aquest esdeveniment.

Història del vi del Priorat

La referència a la tradició vinícola del Priorat es remunta més enllà de vuit segles enrere. Es considera que el conreu de la vinya a la comarca va ser novament introduït pels monjos de l’orde de Sant Bru, de la Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei, quan l’any 1162 el rei Alfons I El Cast els va demanar que s’instal·lessin a la comarca conquerida de Siurana. Aquests monjos van començar un procés de millora dels cultius i de l’elaboració de vi del Priorat, atorgant prestigi als vins que s’hi feien. També van ser els responsables de difondre els coneixements sobre la vinya i el vi entre els habitants.

El vigor de la vinya seria important fins al segle XIX amb l’arribada de la fil·loxera. Tanmateix, després que s’hagués pogut obrir un bon mercat a França on s’apreciava el vi d’aquesta zona, va generar un abandonament imparable del conreu de les terres. No ha estat fins al segle XX que els vins del Priorat han adquirit novament el reconeixement nacional i internacional. El 1932 es va reconèixer la DO Priorat i als anys 1990 es van fer molts esforços per generar uns vins d’alta qualitat, valorats arreu del món.

Procés d’elaboració del vi

El procés per elaborar vi és complex i s’han de seguir vuit passos amb molta cura: veremar, collir el raïm un cop estigui madur; desrapar, destriar entre el fruit i la rapa; esprémer o trepitjar, extirpar la pell del raïm; premsar, separar el suc de la pasta de la verema a una premsa; fermentar, convertir el sucre present al suc en alcohol; clarificar, extreure les impureses mitjançant un filtre; envellir, entrar en contacte amb l’oxigen; i embotellar, introduir el vi a les ampolles.

La verema és un dels passos per elaborar vi
La verema és un dels passos per elaborar vi

Varietats de vi del Priorat

D’una banda, els principals vins que s’hi elaboren són els negres. Majoritàriament s’empren les varietats Carinyena, Garnatxa Negra i Peluda i, en menor mesura, Picapoll, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. Aquestes varietats presenten una quantitat elevada de minerals, unes aromes molt complexes, asserenades i persistents. D’altra banda, també són destacats els vins blancs, elaborats amb Garnatxa Blanca, Macabeu, Pedro Ximénez, Moscatell, Picapoll i Pansal, madurs i penetrants. A més, s’elaboren rosats de Garnatxa Negra, vins rancis de color daurat i càlids al paladar, i vins generosos i dolços.

Els principals vins són els negres
Els principals vins del Priorat són els negres

Cal esmentar que tots els vins presenten una graduació alcohòlica que oscil·la entre 13,5% i el 16%. Els vins sotmesos a criança bàsicament ho fan en envasos de roure, mentre que els rancis passen almenys cinc anys en envasos de roure o de vidre.

Receptes de cuina amb vi del Priorat

L’excel·lència dels vins del Priorat els fa adients per acompanyar qualsevol classe d’àpat. El més habitual és acompanyar el peix amb vi blanc i la carn amb vi negre. Tanmateix, també es pot incorporar com un ingredient més, ja sigui en plats salats com en postres. D’aquesta manera, el vi també és un component fantàstic per a moltes preparacions, ja que hi ha una infinitat de receptes que l’inclouen entre els seus ingredients.

El vi és un component fantàstic per a moltes preparacions
El vi és un component fantàstic per a moltes preparacions

Beneficis i propietats del vi

Cada dia més estudis científics demostren els diferents beneficis que comporta el consum moderat d’aquesta beguda:

  • Retarda l’envelliment: el resveratrol que es troba a la pell del raïm negre, té propietats vasodilatadors que combaten malalties produïdes per l’oxidació de les cèl·lules.
  • Combat infeccions urinàries: gràcies a les seves propietats antioxidants i astringents, aconsegueix evitar que els bacteris s’adhereixin a la nostra bufeta o ronyons.
  • Ajuda a la baixada de pes: el vi negre activa un gen que impedeix la formació de noves cèl·lules de greix i estimula les ja existents per a anar-les eliminant a poc a poc.
  • Prevé les malalties cognitives: el resveratrol també redueix la viscositat de les plaquetes i manté els vasos sense coàguls, subministrant sang al cervell de manera correcta.

Curiositats generals del vi

La DOQ Priorat és l’única Denominació d’Origen Qualificada a Catalunya i una de les dues úniques amb aquesta distinció a Espanya, sent l’altra La Rioja. Perquè una Denominació d’Origen pugui accedir a ser qualificada han d’haver transcorregut, com a mínim, deu anys des del seu reconeixement i complir amb una sèrie de requisits.

Des de fa cent anys, el Museu Històric del Palatinat d’Alemanya guarda a l’interior l’ampolla de vi més antiga del món, coneguda com l’ampolla de vi Speyer. Es tracta d’un vi que amb el pas del temps ha acabat convertint-se en una massa sòlida. Té més de 1.600 anys d’antiguitat i va ser trobat a la tomba d’una parella noble romana a prop de la ciutat de Speyer.

Finalment, ressaltar que el Vaticà és l’estat independent més petit del món i també el país amb més taxa de consum de vi, amb una mitjana anual de 74 litres per persona.

El Vaticà és el país amb més taxa de consum de vi
El Vaticà és el país amb més taxa de consum de vi

Formulari de contacte